Priprava vode v vašem masažnem bazenu

Priprava vode v vašem masažnem bazenu

POLNJENJE MASAŽNEGA BAZENA Z ”NOVO” VODO

 

Najprej uravnajte pH vrednost vode. Idealna pH vrednost vode je v območju med 7,2 do 7,8. Vsi dodatki, ki jih boste dodajali k vodi ne bodo imeli želenega učinka, če ne boste predhodno uravnali pH vrednosti vode.

Za testiranje uporabite testne lističe Test Strips 3 in 1, s katerimi lahko preverite vrednost prostega Klora, pH in alkalnost.

Ker bo skoraj gotovo pH vrednost previsoka, je potrebno le to znižati. Za to uporabite sredstvo za zniževanje pH vrednosti in sicer pH minus granulat ali tekoči pH Minus.

Na sredo bazena v vodo dodajte ustrezno količino granulata ali tekočine pH minus (8g do 10g tekočine na 1000 l vode zniža pH vrednost za 0,1).

Po tem dodajte CHEMOFORM Calzestab. Kalcij stop je okolju prijazno sredstvo za vzdrževanje čiste in bistre vode.

POMEMBNO: Med doziranjem Calzestaba ter Klor Granulata mora biti vsaj 12 ur razlike, kajti v primeru hkratne uporabe obeh kemikalij lahko pride do reakcije. (npr. motnosti vode)

Tekočina CHEMOFORM Calzestab bo preprečila, da bi se v vodi prisoten vodni kamen odlagal na školjki bazena, ceveh, grelcu itd.

Te obloge je v masažnem bazenu zelo enostavno zaznati, saj postane školjka masažnega bazena na otip “hrapava” oz. občutek je, kot bi potegnili po smirkovem papirju.

Te obloge pa so (zraven zelo neprijetnega občutka) naravno okolje v katerem se bakterije ter drugi mikroorganizmi najraje razvijajo, zato je zelo pomembno, da se nastajanje oblog prepreči.

Še več, sredstvo CHEMOFORM Calzestab bo poskrbelo, da se bo v bazenih, kjer so obloge vodnega kamna že prisotne, le te pričele “topiti”. Zraven tega v veliki meri skrbi za stabilizacijo pH vrednosti vode ter razgrajuje Bio-film, ki ga ustvarijo bakterije.

Na plastenki je natančno navedeno, koliko ml tekočine je potrebno tedensko dodati v vodo masažnega bazena.

Priporočljivo je cca. 100 ml tekočine na 1000 litrov vode v masažnem bazenu. Nato vklopite masažne črpalke, da se tekočina dobro premeša z vodo.

Naslednji dan (dan za tem, ko ste dodali CHEMOFORM Calzestab) dodajte pol čajne žličke hitro topnega T Granulat 65, saj s tem dosežete optimalni učinek ter da ne pride do raznih reakcij npr. motnosti vode.

Granulat najprej raztopite v plastični posodici, v katero najprej dodate vodo.

Raztopljen granulat nato vlijte v bazen (najbolje v predel, kjer so nameščeni filtri oz. ”skimmer”) ter vklopite vodno črpalko za 2 minuti, da se klor “vsrka” v filter.

T Granulat 65 (pol čajne žličke) dodajte tudi po tem, ko je bil masažni bazen zelo obremenjen (več kopalcev hkrati) ali če opazite, da postaja voda v masažnem bazenu motna.

Uporabite tudi klor tablete (ki jih dobite ob zagonu masažnega bazena) in jih dodajate v priložen počasi sproščujoč razdeljevalnik (Boja za klor). Klor tableto dodajte enkrat tedensko.

 

POMEMBNO: Po doziranju klor granulata uporaba masažnega bazena ni priporočljiva za vsaj 12 ur!

Klor tablet ne smete nikoli vreči direktno v masažni bazen, saj lahko poškodujejo kovinske dele masažnega bazena. Zraven rednega izvajanja zgoraj navedene dezinfekcije se priporoča, da na vsaj vsakih 14 dni izvedete klor šok in sicer s hitro topnim klor granulatom.

banner in text

VSAJ ENKRAT MESEČNO OČISTITE KARTUŠNE FILTRE:

 

Vzemite filtre iz filtrirne enote in jih položite v vedro, v katero nalijete 8 litrov vroče vode.

V vodo nato dodate 1L Čistilo za vodni kamen. Filtre nato pustite v raztopini vsaj 1 uro.

Nato filtre temeljito operite pod toplo tekočo vodo, da ne bi kasneje pri uporabi teh filtrov prihajalo do penjenja vode.

Posebej je pomembno, da dobro operete predele med režami filtra. To lahko naredite s pomočjo krtače za čiščenje filtrov, ki jo priključite na običajno vrtno cev in vodovodno omrežje.

Priporočljivo je, da tako očiščene filtre osušite in jih uporabite pri naslednji menjavi filtrov. Za tak način dela je potrebno imeti pri roki tudi rezerve filtre.

Priporočamo tudi da imate vedro s pokrovom, da lahko raztopino uporabite večkrat.

 

 

BISTRENJE VODE IN ODSTRANJEVANJE OBLOG NA ŠKOLJKI MASAŽNEGA BAZENA:

 

V kolikor opazite, da voda v masažnem bazenu kljub zgoraj navedenim postopkom ni povsem bistra, potem po potrebi dodajte sredstvo za bistrenje vode CHEMOFORM Flockfix.

Za enkratno bistrenje vode dolijte v vodo zamašek Flockfixa (najbolje v času aktivne filtracije). Voda bo ponovno kristalno čista čez nekaj ur oziroma po enem ali dveh opravljenih filtracijskih ciklusih.

V primeru intenzivne uporabe masažnega bazena se lahko na školjki masažnega bazena (tik nad vodno gladino) ustvarijo obloge (ostanki olj in umazanije, ki jih ne uspe prestreči filter).

Te najlažje odstranite s sredstvom za čiščenje bazenskega roba, ki je narejeno na osnovni bazi limone in je kot tako namenjeno razmaščevanju madežev na školjki ali drugih delih masažnega bazena.

UPORABITE MEHKO GOBICO, da na poškodujete ali spraskate masažnega bazena.

 

Na vse zgoraj napisano lahko pride vseeno do nestabilnosti vode, ki jo nato vsak uporabnik prilagodi po svoje, odvisno od frekvence uporabe ter zunanjih vremenskih pogojev.